NAGYPIRIT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA (EMMI) KULTÚRÁÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG TÁMOGATÁSÁVAL
„Kulturális alapellátás támogatása 1000 fő alatti kistelepülések számára” címmel pályázatot nyert.

A benyújtott pályázat alapján a támogatás felhasználásának célja egy Ópusztaszeri tanulmányút megvalósítása volt.

2018. május 12-én a település lakói ellátogattak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, amely a magyarság történelmének és kultúrájának méltó emlékhelye.

Az Emlékparkban a résztvevők elsőként a Rotundát és kiállításait keresték fel.

A társaság a Feszty-körkép megtekintése során a sajátságos hangeffektusok révén a honfoglalás korában érezhette magát, és meghatározó élményekkel gazdagodott.

Az állandó kiállítások közül a Honfoglaló magyarok, a Szer monostora és települése, a Promenád 1896 Nagyváros, a Kincsek a földből, a Csengelei kunok ura és népe, az Őseink arcai című kiállításokat tekintették meg a jelenlévők.

Az Emlékpark szívében található az Árpád-emlékmű, amelyet a magyar történelem kiemelkedő alakjainak szobrai vesznek körül, felidézte a látogatókban a magyar történelem főbb mozzanatait.

A csoport felkereste a Szer monostor romjait, és az azon épült Szeri Gyógynövényházat, ami az Emlékpark legrégebbi részén található, és a szeri pusztán élő szerzetesek gyógyászati és növénytermesztési ismereteibe nyújt betekintést.

Az érdeklődők a Csete Jurták mellett elhaladva és belépve a pavilonokba azok egyedi építészeti stílusát fedezhették fel.

A Nomád Parkban a honfoglalás korának mindennapjai elevenedtek meg, a korabeli használati eszközök, ruházat és fegyverek a vendégek rendelkezésére álltak, amelyeket szabadon ki lehetett próbálni.

A Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény a térség településeire jellemző épületegyüttesek, berendezési tárgyak változatos világát mutatta be a látogatóknak.

Csapatunk körében népszerű volt az Ányási Kápolna, a Szentes-donáti szélmalom, a Szatócsbolt-és pékműhely, a Csendőr és Postatörténeti kiállítás, a Községháza, a Tiszai gátőrház, halászkunyhó és tiszai fafeldolgozás (a 1879-es szegedi nagy árvíz történetét bemutató terepasztallal).

A látogatóközpontban a csoport megnézett egy 3D-s filmvetítést a honfoglalástól napjainkig terjedő időszak alatti, meghatározó magyar történelmi eseményekről.

A történelmi emlékhely felkeresése és tanulmányozása eredményes és hasznos volt.

A résztvevők ismeretei bővültek Magyarország történelméről, a honfoglalás és államalapítás koráról, a Dél-Alföldi térség népi építészeti sajátosságairól és hagyományairól.