Adattáblák

Adattábla fogalma

Az adattáblák1 vagy táblázatok vagy röviden táblák valós tárgyak, személyek, objektumok adatait tartalmazzák rendszerezve.
Jól megtervezett adatbázis esetében minden tábla csak egyféle dologról tartalmaz adatokat. A táblákban az adatok oszlopokba (más néven mezők) és sorokba (más néven rekordok) rendezettek. A táblák a relációs adatszerkezet leglényegesebb részei.

mező2 (oszlop/tulajdonság) - az egyed (a feladat szempontjából) lényeges jellemzője, tulajdonsága
rekord3 (sor/egyed) - a halmaz egy egyedének fontos adatainak sorozata
cella4 (érték) - egy sor és egy oszlop kereszteződésénél lévő adat

Ha a táblákat együtt kell kezelni, akkor össze kell kapcsolni azokat. Az összekapcsolás után a rekordok úgy viselkednek, mintha egyetlen táblában lennének. Az összekapcsolás feltétele, hogy a különböző táblákban legyenek azonos mezők, amelyekkel elvégezhető az összekapcsolás. Ez a kulcs mező. A kulcs mezőnek az összekapcsolandó két táblában azonos adattípusúnak, azonos méretűnek és azonos mezőtulajdonságúnak kell lennie. Az egyik táblában a kulcs mező elsődleges kulcs, a másikban idegen kulcs.

kulcs (kulcsmező)

összetett kulcs ()

Adattípusok a táblában

 • Szöveg
 • Feljegyzés
 • Szám
 • Dátum/Idő
 • Pénznem
 • Számláló
 • Igen/Nem
 • OLE objektum
 • Hiperhivatkozás
 • Keresés varázsló...

Részletesebben: Függelék/Adattípusok

A tábla Tervező nézete

A tábla Tervező nézetében új táblát hozhatunk létre, meglévő táblába mezőket vehetünk fel, illetve meglévő tábla mezőit törölhetjük vagy módosíthatjuk.

Kezdeményezése: Beszúrás/Tábla/Tervező nézet menüből vagy Táblák objektum Új gomb, stb.

 1. Ha a táblában további adatokat is nyilván szeretnénk tartani, vegyünk fel a táblába további mezőket. Ha egy meglévő mező neve nem eléggé egyértelmű, a mezőt átnevezhetjük.
 2. A mező adattípusának beállításával adhatjuk meg, hogy milyen típusú értékeket írhatunk be a mezőbe. Ha például a táblában számításokhoz is használható numerikus értékeket szeretnénk tárolni, állítsuk Szám vagy Pénznem adattípusúra.
 3. A tábla egyes rekordjainak azonosítására egyedi kódot, ún. elsődleges kódot használunk. A tábla elsődleges kulcsa más táblák kapcsolódó rekordjaira hivatkozik.
 4. A mezőtulajdonságok olyan jellemzők, melyekkel tovább pontosítható, hogyan lehet a mezőkben tárolni, beírni és megjeleníteni az adatokat. A beállítható tulajdonságok a mező adattípusától függnek.

A tábla Adatlap nézete

Új tábla legegyszerűbben Adatlap nézetben hozható létre.
A felajánlott mezőnevek (Mező1, Mező2, Mező3, ...) módosíthatók (pl. jobb egérgomb, Oszlop átnevezése), ha egy rekordot is beírunk, típusukat a rendszer automatikusan beállítja.
Természetesen a típusok és egyéb mezőjellemzők pontos beállítása csak a Tervező nézetben hajtható végre.

A táblák és lekérdezések Adatlap nézetében az adatok kezeléséhez szükséges valamennyi eszközt megtaláljuk. A Tábla adatlap eszköztár számos eszközt kínál a rekordok kereséséhez, szerkesztéséhez és nyomtatásához.
 
 1. Az adatok nyomtatása vagy nyomtatási képének megtekintése
 2. A helyesírás ellenőrzése
 3. A kijelölt szöveg, mezők, teljes rekordok vagy a teljes munkalap kivágása, másolása és beillesztése
 4. A rekordok rendezése
 5. A rekordok szűrése, az értékek kikeresése vagy lecserélése
 6. Rekordok felvétele vagy törlése

Táblák összekapcsolása (reláció)

Két táblát egy közös mezőjük révén lehet összekapcsolni annak érdekében, hogy a Microsoft Access a két táblából összegyűjthesse az adatokat megtekintés, módosítás vagy nyomtatás céljából. Az egyik táblában ez a mező az elsődleges kulcs, mely a tábla Tervező nézetében állítható be. A másik táblában ugyanez a mező idegen kulcsként szerepel.
 1. A Szállítók táblában megadjuk minden szállítónak a nevét, azonosítókódját, vállalatának nevét stb. A Szállítókód a tábla Tervező nézetében beállított elsődleges kulcs.
 2. A Termékek táblába szintén felvesszük a Szállítókód mezőt, és így új termék bevitelekor a szállítót egyedi kódjának megadásával azonosíthatjuk. A Szállítókód idegen kulcs a Termékek táblában.

Az adattábla, a lekérdezés, az űrlap és a jelentés összehasonlítása

AdattáblaLekérdezésŰrlapJelentés
A rekordokban lévő adatok módosíthatók, a táblához új rekord adható, illetve rekord is törölhetőAz adatok nem módosíthatók
Csak egyetlen adattáblában lévő mezők módosíthatókTöbb adattáblában lévő mezők módosíthatók, ha a mezőket felvesszükAz adatok nem módosíthatók
Az információk általában csak a képernyőn jelennek megAz adatokat szépen ki is lehet nyomtatni
Több rekord is látható (ez néha zavaró)Általában csak az aktuális rekord láthatóÁltalában több rekord is látható, s valamilyen összegzés
Csak az adattáblában lévő mezők szerepelhetnekSzámított mezők is megjeleníthetők mindhárom objektumnál
Kevés párbeszédelem áll rendelkezésre (pl. beviteli mező, jelölő- négyzet, legördülő lista)A Windows összes grafikus párbeszédeleme alkalmazható
Az adatok megjelenítéséhez szemléletes grafikus eszközök nem állnak rendelkezésreAz adatokat akár diagramban ábrázolva is megjeleníthetjük

Adattábla, reláció,
itten van ám
a ráció.
(burcsi)