Fájlokról általában


"A program futása alatt, az adatok a Random Access Memory-ban (RAM) vannak tárolva. A RAM gyors és olcsó, de felejtő memória, ami azt jelenti, hogy amikor a számítógépet kikapcsoljuk, a RAM-ból az adatok elvesznek. Ahhoz, hogy a számítógép bekapcsolásakor és a program indításakor az adatok elérhetőek legyenek, az adatokat egy nem felejtő adattárolóra, például merevlemezre, USB meghajtóra vagy CD-RW-re kell kiírni.

A nem felejtő adattárolókon tárolt adatokat fájloknak nevezzük. A fájlok olvasásával és írásával, a programok el tudják menteni az információkat a programfutások között."

gyires.inf.unideb.hu


"A nem-felejtő tároló eszközökön lévő fájlokat az ismert szabályok alapján fájlrendszerbe csoportosítják. A fájlrendszerek fájlokból és könyvtárakból állnak, amelyek tárolók, mind a fájlok és egyéb könyvtárak számára.

Amikor létrehozunk egy új fájlt írásra, az új fájl az aktuális könyvtárba kerül (bárhol is voltunk, amikor a programot futtattuk). Hasonlóképpen, amikor megnyitunk egy fájlt az olvasásra, a Python az aktuális könyvtárban keresi. Ha valahol máshol szeretnénk megnyitni egy fájlt, meg kell adnunk a fájl elérési útját, amely a könyvtár neve (vagy mappa), ahol a fájl található."

gyires.inf.unideb.hu