Logó{CSS3 Tutoriál}

Öröklõdés, Kiértékelési sorrend

Az Öröklõdésrõl:

Néhány tulajdonság értéke automatikusan örökölõdik a szülõ elemtõl. Ha azonban egy értéket mindenképpen a szülõ elemtõl szeretnénk megörökölni, akkor (ha lehetséges) erre használhatjuk az inherit értéket.


Az !important kulcsszó:

Egy CSS deklarációt fontossá tehetünk, azaz felülbírálhatjuk vele a többi stílusutasítást. Így az eredeti kiértékelési sorrendet (lásd. lent) felülbírálva adhatunk meg stílusszabályokat. Ehhez a deklarációban az érték és a deklarációt záró pontosvesszõ közzé helyezzük el az !important kulcsszót.

Példa:Kiértékelési sorrend:

A kiértékelési sorrend, ami alapján a böngészõk hozzárendelik a stílust a HTML elemeinkhez a következõ:

  • A legnagyobb súllyal a felhasználó áldal definiált stílusok bírnak. Segítségükkel minden stílusutasítást felülbírálhatunk. Ezek olyan stíluslapok, amiket a felhasználó azért készít, hogy a saját igényei szerint megváltoztassa egyes weblapok arculatát. Ezeket a stíluslapokat böngészõnként más-más módon lehet beállítani.
  • Ezt követik a HTML elemekbe injektált stílusdefiníciók. Használatuk nem túl szép és nem is praktikus, ezért csak korlátozottan ajánlott.
  • A sorban a média típusokhoz rendelt stíluselemek következnek, amelyek segítségével különbözõ kimenetekhez különbözõ megjelenések társíthatók.
  • Ezután az !important kulcsszóval ellátott CSS szabályok következnek.
  • A CSS szabályokhoz prioritás van rendelve. Az ID szelektorokhoz 100, az osztály szelektorokhoz 10 és a HTML szelektorok 1-es értékkel rendelkeznek. A szelektorlistákban ezek az értékek összeadódnak. A magasabb prioritással rendelkezõ CSS szabályok felülbírálják az alacsonyabb prioritásúakat.
  • Ezt követik a belinkelt és beimportált stíluslapok. Ha azonos prioritással többféle stílust rendelünk egy elemhez, akkor a késõbbi CSS szabály felülbírálja a megelõzõket. Ez több stíluslap szimultán használata esetén is érvényes.
  • Ezt követik a szülõ elemtõl örökölt stílusértékek.
  • Legvégül maradnak a böngészõ alap stílusbeállításai. Ezek böngészõnként különbözõek lehetnek, ezért érdemes ezen alapbeállításokat lenullázni a stíluslap elején.

Tárnok Tamás Attila - CSS3 Tutoriál - 2010