Humoros szövegek

Egy tanár gondolatai
(monodráma dolgozatíratás közben)

Ez igen! Erre számítottam! Bámulnak maguk elé, mint a borjú az új kapura. Még nem tértek magukhoz a megdöbbenéstől. Úgy teszek, mintha nem figyelnék rájuk. Hadd kezdjenek mozgolódni. Kovács már lapozgatja a könyvet. Azt hiszi, nem látom. Simán kiküldhetném. De minek? Úgyis rossz képletet másolt ki. Így is elégtelen, s még nem is voltam szigorú! Még puskázott is. Áhá! Barabás rátalált a jó képletre. Legalábbis ezt hiszi. De téved. A jó képlet bent sincs a vázlatban. Helyesebben bent van, csak hibásan.

Nem véletlenül választottam ezt a példát. Itt ma mindenki egyest ír. Majd a nagydolgozatra felkészülnek. Akkor majd kapnak egy primitív példát, amit még egy általános iskolás is meg tud oldani. Éppen ez fogja őket megzavarni. Majd elbonyolítják az egészet. Helyes! Barabás kirakta a dolgozatát a pad szélére, a háta mögött ülő már másolja is. Szepesi már leírta egy kis fecnire a példát, s odaadta az előtte ülőnek.

Nagyszerű! A várt sebességgel terjed az elégtelen. Horváth túl akar járni az eszemen. Megint jól felkészült és a helyes képletet is tudja. Már legalább öt perce készen van és büszkén feszít. Na nem sokáig! Számítottam rá, ezért tegnap délután felírtam a padjára a helyes összefüggést. Így jár az a stréber, aki doga alatt mindig ugyanoda ül. Most szépen arra ballagok és véletlenül észreveszem. Na megvolt! Még neki állt feljebb! Nagyon elkanászkodtak ezek a mai fiatalok!

Úgy látom mindenki befejezte, nyugodtan beszedhetem.

Így kell dolgozatot íratni! Nem kell utána vesződni. Az egészet kijavítom öt perc alatt!Egy diák gondolatai
(monodráma dolgozatíratás közben)

Hát ez hülye! Azt mondta, ilyen kérdések nem lesznek benne. Na mindegy, a többit sem tudom fejből. Sajnos puskáznom kell. De ha végig itt fog sétálni, én megölöm. Szerintem, ha most elgáncsolom, nagyot esik. Összetöri magát és elviszik az orvosiba. Hah! Ma nincs is bent a doki. Akkor meghal.

Még fél óra. Legalább a nevemet felírom, hogy lássa, dolgozom. Ha puskázni nem hagy, akkor körülnézek, hátha csurran-csöppen valami. Sziszegek a Kovácsnak, ő mindig mindent tud... de soha senkinek nem segít. Tipikus esete a bunkóságnak. Sajnos a mai világ tele van Kovácsokkal. A múltkor, a Balognak sziszegtem. Erre ő rám nézett kérdőn, majd visszasziszegett és tovább dolgozott. Tuti nem komplett. És ilyenkor csodálkoznak, ha a szünetben megverem őket. Gyagya népség.

Úristen, húsz perc van hátra. Nem tudom mit izgulok, veszteni valóm nincs. Ha ez a dogám is karó, akkor már csak 1,2-re állok. Hát erre bizti megvágnak. Na ne, hogy harmadszorra is hetedikes legyek, azt már nem.

Mi lenne, ha gondolkoznék a feladaton? Ugyan ezt eddig még nem próbáltam, de hátha tudok. Á, nem megy. Végül is mindent én sem tudhatok. Hú, tíz perc. Felírom még egyszer a nevem, hátha ad rá pontot. Hát senki sem segít. Hol itt a tolerancia?! Megőrülök, most ült le. Végül is sokáig bírta.

Csengetnek, itt a vég. Mégis csak el kellett volna gáncsolnom.Cogito, ergo sum

Gondolkodom, tehát vagyok

Tehát? Azt tanultuk, hogy az embert az állatok közül a gondolkodás emelte ki. Az ember elkezdett gondolkodni, és jobbá tette az életét. Tovább gondolkodott, és az élete még kényelmesebb lett, és végül rájött, hogy ez nem élet, ez rossz.

Azóta inkább nem gondolkodik. Azt mondják, gimnáziumba járok, és tanulok, mert ha ezt nem teszem, nehéz lesz az életem. És ha tanulok, könnyebb lesz? Megtanulom, kik éltek előttem, mit csináltak. Talán tanulok belőle, talán nem. Megtanulom, mit jelent az, hogy CHO, HNO3, a2+b2=c2, mi az, hogy mitokondrium, foton, és így tovább.

Azt mondják, szükségem van rá. Ezért magolom, mert nincs időm arra, hogy akár egyikben is elmélyülhessek, és megértsem, hogy magamtól ismerjek fel összefüggéseket. Ehelyett magolok. Gondolkodok? Nem, mert nincs időm.

Ezek szerint nem létezem? Kézenfekvő lenne a válasz, hogy nem, de akkor ki ül itt a székemen? Hol a hiba?

Bodnár Zoltán


Egyszerűsítések

    Egy öreg háromszög
(Matematikai tanmese)

Élt egyszer a végtelen innen, a váltószámokon túl, egy nagy sötét koordinátarendszer közepén egy öreg háromszög. Nem volt egyebe, mint három daliás szöge: Alfonsó, Bétamás és Gammatyi.

Egyszer, amikor közeledni érezte nullára redukálásának idejét, így szólt szögeihez: "Menjetek, szögeim számegyenest látni." Csomagolt nekik hamuba sült logaritmust és elbúcsúzott tőlük. Ők meg fejükbe nyomták hatványkitevőiket és elindultak. Estére, amikor elfáradtak, leheveredtek egy terebélyes egyenlet alá. Hallgatták a köbgyökök csicsergését és a tangensek távoli üvöltését, egykedvűen interpoláltak. Egyszer csak elébük toppant egy kis piros sapkás sinus, és hamuba sült logaritmust kért. Ők azonban nem adtak neki. Erre a piros sapkás sinus előrántotta törtvonalát és pi-vel osztotta Alfonsót. Bétamás és Gammatyi sem volt rest, rátámadtak. A sinus gyorsan 180 fokossá vált, nullára redukálódott, és menekülni próbált.

Mentek árkon-bokron át, nevezetes szorzatokon és gyöktényezős alakokon keresztül, míg egy sötét, dőlt síkban lévő koordinátarendszerbe nem értek. Ennek közepén, egy kacsalábon forgó emeletes tört írt le hatalmas köríveket. A sinus elszántan beugrott. Alfonsó, Bétamás és Gammatyi kergették őt a számlálóban, majd a nevezőben, benéztek minden gyökjel alá, kinyitottak minden zárójelet. Gyönyörű, aranyos gyökmegoldó képletek és bíborbársony függvények között siettek tovább. Egyszer csak, amikor az egyik árnyas körképletbe bepillantottak, egy implicit alakban mit láttak? Egy megkötözött polinomot. Gyorsan kiemelték a gyökjel alól, és normál alakra hozták. Ekkor az öreg polinom így szólt: " Alfonsó, Bétamás és Gammatyi! Megmentettetek! Hálából nektek adom három lányom, Amália, Beáta és Cecília kezét."

Lett nagy öröm, átrendezés, hét perióduson át, hetedhét számrendszeren keresztül tartott a lakodalom. Ezalatt folyt szorzás, osztás, gyökvonás, hatványozás, míg a fiatalok közös nevezőre jutottak. Ezután létrehozták legkisebb közös többszörösüket, és még ma is élnek, ha ki nem vonták őket.Nem matematika - olvasás

Olvasd végig, bár lehet, hogy már ismerős !!!

Egy anlgaii etegyem
ktuasátai szenirt nem szimát
melyin serenrodbn vnanak a
bteük egy szbóan, az
etegyeln ftonos dloog, hogy
az eslő és az ultosó bteük a
hölyeükn lneegyek. A tböbi
bteü lheet tljees
össze-vabisszásagn, mgiés
porbléma nlkéül oalvsahtó a
szveög. Eennk oka, hogy nem
ovalusnk el mniedn bteüt
mgaát, hneam a szót eszgébéen.


Matematika vagy trükk?

Az alábbi egy érdekes jelenség, és minél tovább gondolkodik rajta az ember, annál meglepőbb. Csináld végig komolyan az alábbiakat: Ne scrolloz le túl gyorsan, kövesd az instrukciókat. Fejben végezd el a számításokat a lehető leggyorsabban. Ha segít, hangosan is számolhatsz. Egyenként hajtsd végre az instrukciókat!

Kezdjük !

Mennyi


2+2?


4+4?


8+8?


16+16?


Gyorsan gondolj egy számra 12 és 5 között


Kész?

Menj lejjebb.


Ugye 7-re gondoltál?Ez nem mágia!!!!


A választás sebessége, vagy

a neuronok kapcsolása?

Próbáld ki a következő

gyakorlatot, meg fogsz

lepődni. Nem trükk, nem

csalás. Kövesd az

instrukciókat, válaszolj a

kérdésekre egyenként a

lehető leggyorsabban. Addig

ne menj tovább, amíg nem

válaszoltál.Mennyi 1+5?


2+4


3+3


4+2

5+1


Ismételd magadban a 6-os

számot annyiszor, ahányszor

tudod 15 másodpercig, majd

menj lejjebb


GYORSAN MONDJ EGY ZÖLDSÉGET!


Még lejjebb...


Ugye a répára gondoltál? Ha

nem, akkor a közé a 2% közé

tartozol, akinek más

asszociációkra forog az agya

A 98% répára gondol ennél a

gyakorlatnál
Most számold meg gyorsan,

hány "F" betű van az alábbi

szövegben:

FINISHED FILES ARE THE RE-

SULT OF YEARS OF SCIENTIF-

IC STUDY COMBINED WITH THE

EXPERIENCE OF YEARS.


Kész? Csak akkor menj

lejjebb, ha kész vagy a

számolással... OK?Nos, mennyi? Három?

Biztos vagy benne? Nem

akarod még egysze elolvasni?
A megoldás néhány sorral

lejjebb olvasható...


A szövegben található "F"-ek


száma összesen HAT!!! Úgy


tűnik, hogy az emberi agy

nem képes feldolgozni az OF

szót

Aki mind a hat F-et

megtalálta elsőre az zseni.

A 3 az átlag. Már a négy is

ritka. Érdekes ...Tudjátok kik a legügyesebbek

ebben a játékban?

Akik reklámfilmeket

készítenek és/vagy TV

programokat csinálnak. Ebben

a világban semmi sem

véletlen, és el se tudjuk

képzelni milyen eszközökkel

rendelkeznek a

gondolkodásunk

befolyásolására.


Van még egy meglepő

gyakorlat!

Gondolkodtál-e azon, hogy

átlagos vagy-e, vagy

különbözöl másoktól?

Csináld meg az alábbi

feladatot, nem tart soká!

Kövesd az instrukciókat,

válaszolj fejben a

kérdésekre egyenként a

lehető leggyorsabban, de

addig ne menj tovább, amíg

az adott kérdést nem

válaszoltad meg. Itt is

meglepő az eredmény!Most gyorsan menj lejjebb!Mennyi:

15+6


3+56


9+2


12+53


75+26


25+52


63+32


Nehezebb fejben számolni, de

ebben rejlik az igazi

feladat, úgyhogy folytasd ...

123+5

GYORSAN GONDOLJ EGY

SZERSZÁMRA ÉS EGY SZÍNRE!Menj lejjebb...

Még lejjebb..

Még egy kicsit..


......... Piros

kalapács...!?!?!?!:-))) :-))) :-))) :-))) :-))) :-))) :-))) :-))) :-)))