Python programozási nyelv


Az Python lett az év nyelve, a Java az év legnagyobb vesztese


A TIOBE a hét elején frissítette ismert, a nyelveket a hozzájuk kapcsolódóan létrehozott tartalmak mennyisége alapján rangsoroló indexét - az erről szóló posztjában pedig megvonta a 2020 év egyenlegét is. Az elmúlt 12 hónapban a rangsorban észlelt változások alapján a készítők a Python-t kiáltották ki az év nyelvének, míg a Java-t az év legnagyobb vesztesének.

...

2021.01.06. - prog.huSzeptemberi cím: A Python hamarosan átveszi az első pozíciót


"A Python még soha nem volt ilyen közel a TIOBE index első számú pozíciójához. Csupán 0,16% -ot kell áthidalnia ahhoz, hogy meghaladja a C -t. Ez bármikor megtörténhet. Ha a Python az 1. számú lesz, új mérföldkőhöz érkezett a TIOBE index. Eddig csak 2 másik nyelv vezette a csomagot, azaz a C és a Java. Lássuk, mi lesz a következő hónapban." --- Paul Jansen, a TIOBE Software vezérigazgatója

A TIOBE Programming Community index a programozási nyelvek népszerűségének mutatója. Az index havonta egyszer frissül. A minősítések a világon képzett mérnökök, tanfolyamok és harmadik fél szolgáltatók számán alapulnak. A minősítések kiszámításához olyan népszerű keresőmotorokat használnak, mint a Google, a Bing, a Yahoo!, a Wikipedia, az Amazon, a YouTube és a Baidu. Fontos megjegyezni, hogy a TIOBE index nem a legjobb programozási nyelvről vagy a nyelvről szól, amelyen a legtöbb kódsor íródott.

Az index segítségével ellenőrizhető, hogy programozási készségei még mindig naprakészek-e, vagy stratégiai döntést hozhat arról, hogy milyen programozási nyelvet kell alkalmazni, amikor új szoftverrendszert kezdenek építeni. A TIOBE index definíciója itt található.

2021.09.22.