Wellness hétvége

Őszi nyaralás Zala megyében

Ani is rozoga, Karcsi is rozoga

„A meleg víz már önmagában is stresszoldó, lazító hatású, azaz van élettani hatása. Ám egyre több klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy az ásványi anyagok bőrön keresztüli felszívódása révén is gyógyítanak a gyógyvizek” – mondja dr. Bender Tamás, a Budai Irgalmasrendi Kórház professzora, a Magyar Balneológiai Egyesület alelnöke.

Hátunk mögött a Rozoga

A víz összetétele meghatározza, hogy milyen betegségek kezelésére ajánlott. A gyógyvizek főleg a mozgásszervi betegségek, krónikus ideggyulladások kezelésében hatásosak, de például a harkányi vízzel a kollégák jó eredményeket értek el nőgyógyászati problémák kezelésében is. A szénsavas vizekről, közismert, hogy előnyösek a keringési betegségek kezelésében.

Kehida TermálfürdőA Kehida Termál Gyógy-és Élményfürdő 2.400 m² vízfelülettel, mediterrán belső terekkel, 13 medencével, 94 méteres óriáscsúszdával, kinti kamikaze csúszdákkal, szabadtéri 34-36 °C fokos meleg vizes- és gyógymedencékkel, pezsgőszigettel, sodrómedencével, gyermekpancsolóval, pool bárral és még sok egyéb csábító élményelemmel várja kedves hotel- és fürdőző Vendégeinket!A Kehida Termálfürdő rövid története

A múlt század első felében még apró, különálló falvak álltak a mai település helyén, mint Barátságsziget, Kehida és Kustány, és tulajdonképpen csak 1977 óta beszélünk egyesített Kehidakustányról. Ekkoriban kezdtek el a falu lakói ivóvizes kutakat keresgélni, aztán ahogy az a romantikus fürdő-történetekben lenni szokott, végül itt sem olajat vagy ivóvizet, hanem termálforrást találtak. A falu gyorsan meglátta a forró vízben a lehetőséget, ezért három medencét épített rá, és a kilencvenes évekig ez a létesítmény volt a falu saját fürdője. Aztán a fürdő magánkézbe került, tovább bővült, szálláshelyek létesültek körülötte, egyre jobban kiépült a környező úthálózat, a kétezres évek elejére pedig már egy hatalmas élményfürdő-komplexumot tudhatott Kehidakustány magáénak.

Manapság a település neve egyet jelent a termálfürdőjével, sokan tényleg kifejezetten a kénes gyógyvize miatt keresik fel. Mivel egész évben látogatható a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő, ezért ősztől tavaszig inkább a fedett gyógyvizes medencék telnek meg, nyáron viszont a kinti hat medence, a kamikaze csúszda környéke és a közel kétezer nyugágy. A gyógyvizes medencéket azonban évszaktól és szinte kortól függetlenül látogatják - a legkisebbeknek külön pancsoló, gyerek és babamedence jár. A súlyfürdős gyógymedencét főleg a gerincproblémások fogják szeretni, ahol - személyes érintettség okán mondhatjuk - elképesztő jó érzés lógni a víz fölé belógatott kapaszkodókon néhány percet, majd átülni a medence oldalsó falára egy alapos váll- és nyakzuhanyos masszázsra. A meleg gyógyvízben ücsörgést pedig egy medencével arrébb, pezsgőfürdőzéssel kiegészítve is folytathatjuk.

Mozgásszervi, idegrendszeri, bőrgyógyászati és egyes nőgyógyászati betegségek kezelésére, valamint a balesetek utáni rehabilitáció elősegítésére is alkalmas a kehidai gyógyvíz, amely gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Szent Antal Fogadó

Utcafront a felújítás előtt

Utcafront a felújítás után

A fogadó története

A kulturált falusi vendéglátás megvalósítása Zalabér községben megoldatlan volt egész 1998-ig. 1991-ben a zalabéri Önkormányzat lebontásra ítélt egy a régi uradalmi épületsorhoz tartozó, 1889-ben épült, Szent Antal-szoborral díszített homlokzatú épületet. Mivel nem volt pénz a felújításra, az akkori tanács kérte a műemlék-jelleg megszüntetését, amelyet a Műemlékvédelmi Felügyelőség meg is adott, így az épület „halálra” volt ítélve.

Bangó Sándor - zalabéri révén ismerve, - romjaiban is hangulatosnak és alkalmasnak találta azt étterem és fogadó kialakítására. Megvásárolta, és megkezdte a 7 évig tartó felújítást. Az első elgondolások szerint csak az épület került volna felújításra, a Szent Antal szobrot is tartalmazó homlokzat az eredeti formájában, belül pedig egy kisvendéglő és 2 vendégszoba. Eztán folyton – folyvást jöttek az új és új ötletek: nagy kerthelyiség, a hagyományos gesztenyefákkal, a kerthelyiségbe tekéző … És eljött 1998 tavasza, amikor már nagyon itt volt az idő a nyitásra. 1998. június 13-án – Szent Antal napján – kinyitottunk!

Kínálatunk kialakításánál mindenképpen a vidéki – „falusi” jelleget kívántuk megerősíteni: zalai- és vasi parasztételekkel, helyi borokkal töltöttük meg étlapunkat, de természetesen a világkonyha remekeiből is kínálunk étkeket.

Tisztelettel: Bangó Sándor     06-30/907-2177, 06-83/376-043